meerkoet blauwe reiger

Gezien/gehoord in 't Flevopark tot 2012

voor actuele waarnemingen zie onze Facebookpagina

Zeldzame krekelzanger

10 juni 2012

zondag 10 juni eindelijk de bijzondere krekelzanger op de Joodse begraafplaats gehoord en gezien - hij zat te zingen op een grafzerk - ook een boomvalk vloog er rond - zie foto's op krekelzanger

Roodwangschildpad

23 maart 2010

Francina Ditzel fotografeerde deze roodwangschildpad, een uitheems reptiel dat de winter met al dat ijs dus heeft overleefd! (oorspronkelijk komt deze soort uit het zuiden van de VS en Mexico; hij kan zich hier niet voortplanten). Verder overal in het park volop zingende tjiftjaffen!

 

Sneeuwklokjes

9 maart 2010

De sneeuwklokjes bloeien nu overal in het Flevopark. Wel laat hoor, maar ja, er is n og steeds nachtvorst. De daslook is trouwens ook aan het opkomen.

Sneeuwklokjes

21 februari 2010

De sneeuwklokjes in het 'dennenbos' komen met moeite de - nog steeds bevroren - grond uit. De eerste bloempjes laten zich nu zien. Er ligt nog veel ijs op het Nieuwe Diep en de vijvers en sloten. De blauwe reigers zijn al een tijdje druk bezig met nesten veroveren en die te consolideren.

Dwergmeeuwen

19 april 2009

Boven het Nieuwe Diep foeragerende dwergmeeuwen met hun beetje sternachtige vlucht - de donkere onderzijde van de vleugels was goed te zien. Het bos met de blauwe reigers 'kekt' er lustig op los - veel jonge vogels in de nesten dus.

 

Tjiftjaf en groene specht

20 maart 2009

Vanochtend in Flevopark het lachen van de groene specht én mijn eerste tjiftjaffen dit jaar (op de Isr. Begraafplaats).
Later (rond 13.00 uur) ook geluid groene specht duidelijk te horen op kop Zeeburgerdijk-Oost. 27 maart groene specht nogmaals gehoord en gezien.

 

Tjiftjaf

15 maart 2008

Zatermiddag 15 maart hoorde ik mijn eerste zingende tjiftjaf dit jaar - in de bosjes van het zwembadterrein. Maar het kan best zijn dat anderen ze al eerder in het Flevopark hebben gehoord dit jaar. Verder roffelende grote bonte specht, zingende mezen, zanglijsters. De blauwe reigers waren actief in hun kolonie in 'het bos'.

 

Felle knobbelzwanen

Dinsdag 5 juni 2007

Een trimmer schrok zich een hoedje toen hij langs dit zwanenpaar rende. Nu zijn bordjes 'Pas op voor agressieve zwanen' wat overdreven, maar fel kunnen ze wel zijn, die knobbels. Het paar heeft maar liefst 10 jongen die vlak naast het pad lagen te pitten.

tien pittende zwaantjes met 2 wakkere ouders

uitval naar trimmer

Voorjaar met tjiftjaf

zondag 11 maart 2007

Weer voor het eerst zingende tjiftjaffen gehoord. Verder op deze mooie voorjaarsdag (ca 13 graden, zon) diverse roffelende bonte spechten, zingende koolmezen, rondscharrelende staartmezen. Bijgaand een sfeerimpressie.

Stormschade valt mee

19 januari 2007

De schade van de storm op 18 januari valt zo te zien mee. In totaal constateerden buurtbewoners niet veel meer dan in toaal 6 omgewaaide bomen in het Flevopark. En dat is heel wat minder erg dan eerdere stormen zoals die bijvoorbeeld van 2002.Hannie van Blitterswijk maakte een aantal foto's. De eerste een geknapte boom tegenover 'de tuinhuisjes', de tweede een dreigende omvallende boom bij de woonboot op het Nieuwe Diep (of Beneden Diep). De derde foto is een mooie observatie van een 'paddostoel' !

Tjiftjaf

26 maart 2006

Zondagmiddag 26 maart ca. 17.00 uur hoorde ik de eerste zingende tjiftjaf dit jaar - in de bosjes van het zwembadterrein t/o de Joodse Begraafplaats.Hij zong maar kort, verplaatste zich en ging verderop opnieuw nog wat tjiftjaffen. In de bomen langs het zwembadterrein ook koperwieken + staartmezen, die even later alarmgeluiden produceerden en in paniek wegvlogen. En jawel hoor, een moment later zagen we ter plekke een sperwer prachtig zitten op een tak. Vrij klein, wat roodbruin op de borst dus een mannetje. Vloog even later sluiks tussen de takken weg op zoek naar prooi waarschijnlijk.(Weer: zacht, ca. 15 graden, winderig - bewolkt na zon - dit na een lange koudeperiode met veel nachtvorst).

Ooievaar

17 februari 2006

Christina Fillerup mailde dat zij 's ochtends vroeg bij haar rondje hardlopen op het grote veld naast de vijver - naast de gebruikelijke meeuwen en reigers - ook een ooievaar had gezien. Zij vroeg zich af of dat bijzonder was. Ik heb haar geantwoord dat dat inderdaad nogal bijzonder is - zelf heb ik in het Flevopark nog nooit ooievaars waargenomen. Vanuit andere parken zijn meer meldingen bekend; in Frankendael en het Vondelpark kwamen ooievaars in voorgaande jaren zelfs tot broeden (GvdS).

IJsvogels

17 augustus 2005

Raymond Lardinois woont sinds 2 jaar in het Flevopark en zag woensdag 17 augustus voor het eerst twee ijsvogels langzaam voorbijvliegen.

Koekoek

Begin mei 2005

Hannie van Blitterswijk hoorde dinsdagavond 3 mei om ca. 21.00 uur voor het
eerst de koekoek vanuit het Flevopark (noordkant, in buurt van zwembad).

Zwart wast zich met wit

3-6 maart 2005

Jikke Veltman zag op 3 maart op de 'eeuwig witte jachtvelden’ zes wintertalingen
op het Nieuwe Diep dobberen. De mannetjes baltsten uitbundig en floten erop los.
Wat een mooie omstrengeling van winter en voorjaar. Verder daar nog een opvliegende watersnip.
Op 6 maart een wandeling rond Nieuwe Diep – nog nooit eerder gezien (gehoord) in/bij Flevopark (bij Jeugdland): een fluitende smient > verder naast kuifeenden ook veel tafeleenden, en een enkele krakeend en dodaars. Grappig waren de zich wassende kraaien aan de oever van de kanaaldijk - nog grapppiger was het exemplaar dat het deed in de sneeuw!
Zie ook de diashow

Excursie IVN en Purmerenders

30 januari 2005

Zondag 30-01-2005 - Bewolkt, wat miezerig weer, ca. 7 graden. Op deze dag vond er een IVN-excursie plaats. Excursieleider Frans de Kruif meldt dat er 12 deelnemers waren. Aan bijzonderheden zagen zij: langsvliegende ijsvogel, vrouwtjes-tafeleend, dodaars, goudhaantje, vuurgoudhaantje, paar grote bonte spechten, paar boomklevers en veel boomkruipers.

Verder een mail van 2 Purmerenders: Carla en Carmen Jonkers. Zij schrijven: "Vandaag vanuit Purmerend een rondje Flevopark met mijn dochter gedaan. Langs en in het Nieuwe Diep rond de 50 kuifeenden een 50 tal meerkoeten en net zoveel waterhoentjes 1 zilvermeeuw een flink aantal kokmeeuwen een drietal futen en drie aalscholvers. In het park zelf: 4 halsbandparkieten, een aantal blauwe reigers al druk bezig met de nestbouw, de nodige kool- en pimpelmezen. 9 vinken waarvan 8 heren een 9 tal zwarte kraaien en de flink aantal merels. Een kort vogelverslag van een behoorlijke wandeling in het park, van 10.45 tot 12.15 uur.

 

Historie Flevopark
Natuurwaarden
Vogels
(andere)Dieren
LIJST Vogels Flevopark
LIJST Fauna Flevopark
{short description of image} Flevopark home
Gezien in Flevopark